ایلام عروس زاگرس، سرزمین شگفتیهای ایران، پوشیده از جنگل و کوهستان است و در غرب رشتهکوه زاگرس قرار دارد و به همین دلیل پوشش گیاهی استان بسیار غنی بوده و مناظر بدیع و زیبا به وجود آورده است. دره، آبشار، جنگل، کوه و… همه و همه دست به دست هم دادهاند تا میزبان گردشگران و دوستداران طبیعت باشند.
- جنگل چغاسبز:
پارک جنگلی چغاسبز یکی از دلنشینترین جاذبه های گردشگری ایلام است. این پارک جنگلی حدود چهار هزار هکتار وسعت دارد. در میان این جنگل انبوه که از درختان بلوط، پسته زالزالک و انواع گونههای گیاهی پوشیده شده است، درختانی همچون کاج،سرو، اقاقیا، ارجن، بادام کوهی و گردو را نیز میتوان در این مجموعه یافت. این پارک جنگلی پرندگان کمیاب و زیبایی مانند بوتیمار نیز دارد.
استان ایلام-ایلام-بزرگراه امام خمینی
- تنگه کافرین:
تنگه کافری یکی از زیباییهای زاگرس به شمار میرود که پشت سد سمیره یا هینی مینی و در منطقهای کوهستانی و در میان کوههای کبیرکوه، دینارکوه و مانشت جای گرفته است. یکی از علتهای شکلگیری این تنگه و سایر زیباییهای ایلام، وجود همین ارتفاعات است. رودخانهای که در تنگ کافری جریان دارد از کوههای سربهفلککشیده و استوار کبیرکوه سرچشمه میگیرد که پس از عبور از میان کافرین، خود را به رودخانه معروف سیمره میرساند. این رودخانه بههمراه چشمههای آب این دره را تشکیل میدهند. طول این تنگ رویایی دو کیلومتر است که در ارتفاع ۷۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و با داشتن چشماندازی خیرهکننده به رودخانه و سد سیمره، یکی از پرطرفدارترین مکانهای دیدنی بدره محسوب میشود. تنگه کافرین در نزدیکی شهر بدره قرار دارد و از مهمترین و پربازدیدترین جاهای دیدنی ایلام نیز به شمار میرود. این تنگه که در ۱۵ کیلومتری شمال شهر بدره، سه کیلومتری شمال شهرستان ولیعصر و در جاده ایلام بهسمت دره شهر جای دارد.
ایلام-شهرستان بدره-مسیر ایلام-بدره-15کیلومتری شمال بدره
- پل گاومیشان:
پل گاومیشان که از مکان های دیدنی دره شهر به شمار میرود، به دوره ساسانیان تعلق دارد. این پل در فاصله ۳۰ کیومتری دره شهر و در مرز بین دو استان لرستان و ایلام، روی رودخانه سیمره واقع شده است. در حالی که بیش از ۹۰ درصد سازه این پل در استان لرستان قرار دارد.
مرز بین لرستان و ایلام-30کیلومتری دره شهر-رومی رودخانه سیمره
- غار زینگان:
استان ایلام در غرب کشور با آب و هوای خشک و نسبتا گرم و کوهستانی بهعنوان عروس زاگرس شهرت دارد. این استان دارای جاذبههای گردشگری، تاریخی و طبیعی بسیاری است که هر سال هزاران گردشگر را بهسمت آن روانه میکنند. غار زینگان از جاهای دیدنی مهران قطعهای از بهشت گمشده در استان ایلام است؛ مکانی بینظیر که میتوان ساعتها به دور از هیاهوی شهری در آن زمان سپری کرد.غار طبیعی زینِگان در ۴۱ کیلومتری (۵۷ دقیقهای) جنوبغربی ایلام در شهر مهران، در میان دشتی وسیع در نزدیکی روستای صالح آباد واقع شده است. این غار با مرکز شهر مهران، ۶۰٫۵ کیلومتر (یک ساعت) فاصله دارد و در شمال غربی آن واقع شده است. غار زینگان با روستای صالح آباد حدود پنج کیلومتر فاصله دارد. فاصله غار زینگان با تهران، ۷۱۲ کیلومتر (۹ ساعت و ۱۲ دقیقه) است.
ایلام-41کیلومتری جنوب غربی ایلام-شهر مهران-پنج کیلومتری جنوب شرقی صالح آباد
- قلعه اسماعیل خان ایلام:
در ارتفاعات انبار آب و مشرف به شهر ایلام، قلعه و استحکاماتی ساخته شده که به اسماعیل خان معروف است. محدودهی قلعه کوهستانی و دارای صخرههایی است که مسیر عبور را دشوار کرده است. در بخش جنوب شرقی اما، که مسیر ارتباطی قلعه هم بوده، مسیر گذر مناسبتر است.این قلعه با سنگهای کوهستانی و ملات گچ ساخته شده است. با اندکی تراش به سنگها، آنها را در کنار یکدیگر قرار داده و ردیفهای نسبتا منظمی ایجاد کردهاند.
ایلام، جاده سیوان، کوه انبار آب واقع شده است که حدود 10 کیلومتر با شهر ایلام فاصله دارد
- کاخ فلاحتی:
شهر ایلام که در غرب ایران و در مرکز استان ایلام قرار گرفته است، فقط با کوههای استوار اطرافش، طبیعت سرسبز یا آب و هوای خوبش شناخته نمیشود، بلکه برای علاقهمندان به آثار تاریخی نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارد. یکی از مهمترین بناهای تاریخی و مکان های دیدنی ایلام «کاخ فلاحتی» نام دارد که از جذابیت بسیار زیادی برخوردار است و امروزه کاربری موزه در این مقاله میخواهیم این کاخ را برای شما معرفی کنیم. کاخ فلاحتی در سال ۱۳۲۶ هجری قمری یعنی در دوره قاجاریه به فرمان «غلامرضا خان»، والی وقت ایلام، ساخته شد. لازم به ذکر است که در زمانهای گذشته فضای اطراف کاخ، فضایی باز و دلانگیز و پر از باغهای میوه بود، ولی در حال حاضر تمام محیط پیرامون آن را ساختمان و خیابان فرا گرفته که این موضوع کمی از جذابیت قدیم آن را کاسته است. کاخ فلاحتی هماکنون در محوطه سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام قرار گرفته و به موزه کشاورزی نیز تبدیل شده است. به همین دلیل ممکن است که برخی آن را کاخ کشاورزی نیز بنامند. این کاخ با هر نامی که شناخته شود، یکی از مهمترین آثار تاریخی شهر ایلام است.
ایلام-خیابان آیت الله عبدالرحمن
-
تالاب چکر:
تالاب چکر در غرب شهرستان ایلام و در منطقه بولی و در ناحیه چکر قرار دارد. مساحت آن در حدود ۳ هکتار، ارتفاع آن ۶۰۰ متر و عمق آن در حدود ۲/۵ متر است. این تالاب در منطقه گرمسیری قرار دارد ولی آب آن دائمی است و عمق آن بستگی به میزان بارش در طول سال دارد. منبع آب آن نزولات جوی و چند چشمه جوشان است. متوسط دمای آن ۲۴ درجه سانتیگراد است. نیزارهای اطراف به همراه طبیعت بکر زیبای پیرامون آن واقعا دلنشین هستند و آن را به یکی از مکان های دیدنی ایلام تبدیل کردهاند. این تالاب محل زیستگاه پرندگانی هم چون چنگر، کشیم، حواصیل خاکستری، اردک اردهای و اردک سر سبز است.
یلام-غرب ایلام
- شهر باستانی سیمره:
شهر باستانی سیمره در استان ایلام و شهرستان دره شهر واقع شده است و از جمله آثار تاریخی ارزشمند ایران و از تماشاییترین جاهای دیدنی ایلام به شمار میرود. این مکان تاریخی که با عنوان ماداکتو نیز شناخته میشود، از اولین آثار تاریخی کشور است که در سال ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید؛ زمزمههایی نیز حکایت از تلاش برای ثبت جهانی این اثر تاریخی ارزشمند دارد.کارشناسان، سیمره را با وسعتی حدود ۲۰۰ هکتار بهعنوان مهمترین و بزرگترین محوطه تاریخی استان ایلام معرفی میکنند. منطقهای که به گفته برخی منابع، بر ویرانههای شهر عیلامی ماداکتو، با بیش از ۲,۵۰۰ سال قدمت بنا شده است و قدمت سازههای فعلی آن به زمان حکومت ساسانی میرسد. شواهدی نیز وجود دارد که بر اساس آن، اولین مسجد ایران در دوران صدر اسلام، در سیمره ساخته شد. در این نوشتار با تاریخچه این شهر و دیدنیهای اطراف آن بیشتر آشنا میشوید. سیمره بزرگترین محوطه تاریخی استان ایلام است که بنا بر شواهد موجود، در دوره ساسانی بر ویرانههای شهر ماداکتو، پایتخت حکومت عیلامیان بنا شد. بر اساس این شواهد، قدمت این شهر به بیش از ۲,۵۰۰ سال پیش بازمیگردد.از شواهد تاریخی چنین بر میآید که در جریان نبرد موسوم به «جنگ شوش» در سال ۶۴۵ پیش از میلاد، شهر ماداکتو پس از حمله دولت آشور به دولت عیلام و پیروزی آشور بانیپال، رونق خود را از دست داد و این رکود در زمان هخامنشیان و سلسلههای بعدی نیز باقی ماند؛ تا اینکه با روی کار آمدن حکومت ساسانی، آبادانی به این منطقه بازگشت و ساسانیان، نام «سیمره» را بر این شهر گذاشتند. مورخان این شهر باستانی را مرکز ولایت مهرگانکدک (مهرگانکده) میدانند که مردمانی از تبار عرب، فارس و کرد در آن سکونت داشتند.
استان ایلام، شهرستان درهشهر، حاشیه شرقی شهر درهشهر
-
رود سیمره:
رود سیمره یکی از رودهای غرب ایران و از جاهای دیدنی دره شهر است. این رود از سرشاخههای مهم رود کرخه است که از بلندیهای برفگیر شمال غربی ایران سرچشمه گرفته و پس از گذر از شهرستانهای دره شهر و شیروان چرداول در محل پل گاومیشان به رودخانه کشکان پیوسته و رود کرخه را بوجود میآورد.رود سیمره از به هم ریختن دو رود گاماسیاب که از کوه گرین مابین الشتر در استان لرستان و نهاوند در استان همدان سرچشمه میگیرد و رود قرهسو در کرمانشاه که خود از چندین رودخان کوچکتر که در نزدیکی روستای شاه گدار به هم میپیوندند و اصلیترین آنها از سراب روانسر سرچشمه میگیرد تشکیل میشود، پس از عبور از بخش هلیلان در ناحیهای به نام کشکان (پل کشکان) به این رود میپیوندد.
- سراب کلان و سیمره:
این روستای کوهستانی چشماندازهای جذاب و متنوعی شامل جنگل، رودخانه و کوهستانهای سرسبز دارد که گردشگران زیادی را جذب میکند. رودخانه سراب کلان و جنگلهای بلوط از جاذبههای این روستا هستند.رودخانه سراب کلان از کوههای اطراف سرچشمه میگیرد و در بهار و تابستان چشمانداز فوقالعدهای دارد. روستای هدف گردشگری سراب کلان با وجود جاذبههای طبیعی، گردشگری و جذب گردشگران بسیار در طول سال، فرصتی برای توسعه گردشگری و طبیعتگردی است.