اهواز دارای تعداد بسیار زیادی پل است و به همین دلیل به شهر «پلها» معروف است.
همچنین توسط رودخانه کارون به دو قسمت تقسیم شده است که در هر سمت آن (شرقی و غربی) می توانید شاهد مناطق دیدنی و ویژگی های متفاوتی از شهر باشید :
- خیابان نادری اهواز:
خیابان نادری از خیابانهای قدیمی و جاهای دیدنی اهواز است و از هر دو طرف با ردیفهایی از مغازهها و فروشگاههای متنوع و دستفروشهایی که سرتاسر پیادهرو خیابان را گرفتهاند، پوشیده شده است. نادری را شاید بتوان شلوغترین محل حضور طبقه متوسط اهواز و البته دانشجویان دانست؛ محلی مناسب برای خرید و لذت بردن از یک روز گرم و پرشور. ابتدای خیابان نادری، جایی که به پل نادری میرسد، میتوانید یکی از معروفترین اغذیهفروشیهای اهواز را ببینید. یک مغازه کوچک که پیراشکی داغ روسی سرو میکند، پیراشکیهایی که در زمستانها به همراه شیرکاکائو گرم، بسیاری را وسوسه میکند.
استان خوزستان-اهواز-خیابان نادری
- بازار عبدالحمید اهواز:
بازار عبدالحمید قدیمیترین بازار اهواز به شمار میرود و در خیابان نظامی یا نظریپور، بین خیابان نادری و امام خمینی واقع شده است. این بازار در دورهی قاجار نه تنها بسیار رونق داشت؛ بلکه پاتوق پولدارهای منطقه برای خریدهای ریز و درشت نیز بود. خانهی دادرس که از جمله خانههای بهجا مانده از دورهی قاجار در اهواز است، در بازار عبدالحمید قرار دارد.ز
- سرای معین التجار:
سرای معینالتجار (خانه شیخ خزعل) که با نام بنای معینالتجار نیز شناخته میشود، متعلق به دوره قاجار است و از بناهای ارزشمند و جاهای دیدنی اهواز در بافت قدیم به شمار میآید. این بنا سرای بازرگان سرشناس، حاج محمد تقی معینالتجار است که در دوره قاجاریه با همکاری محمد حسن خان سعدالدوله در ساحل رودخانه کارون بنا شد. سالها درهای این بنا که بهطور دقیقتر به دوره ناصرالدین شاه تعلق دارد، به روی بازدیدکنندگان بسته بود؛ اما در چند سال اخیر میتوان از آن بازدید کرد. این بنا در راستای پیشرفت کار تجارت ساخته شد و بهدلیل راهی که از طریق رود کارون به دریا داشت، تجارت در آن رواج یافته بود. سرای معینالتجار متاسفانه در سال ۱۳۷۴ دچار آتشسوزی و آسیبهایی جدی به آن وارد شد.
خوزستان-اهواز-خیابان بیست و چهار متری-خیابان کاوه غربی-نبش اول
- خانه ماپار اهواز:
خانه ماپار یکی از خانههای قدیمی اهواز است که به فاصله اندکی از رودخانه کارون در خیابان خوانساری قرار دارد. بهنظر میرسد خانه ماپار از موریانه و رطوبت سالیان، جان سالم بهدر برده است. دیگر میشود میان آجرهای قدیمیاش، در کنار حوض آبی و گلدانهای سفالی نشست و شربتی نوش جان کرد. میشود صبحانه را کنار درخت گلکاغذی صورتی میل کرد و به سالها و دهههایی اندیشید که بر این خانه گذشته است. خانه ماپار از یادگارهای دوره پهلوی اول محسوب میشود و محل زندگی عبدالمجید ماپار، از تجار خوزستان بوده است. او در اواخر دوره قاجار در این خانه ساکن شد و در اوایل دوره پهلوی، تغییراتی در بنای آن بهوجود آورد. در این کار، ماپار از یکی از بهترین معماریهای دوره پهلوی بهره جست. بعد از فوت ماپار، خانه وی توسط دولت پهلوی توقیف شد و بعد از انقلاب اسلامی، سازمان میراث فرهنگی، آن را در اختیار گرفت. خانه ماپار یکی از آثار تاریخی و جاهای دیدنی استان خوزستان است که آن را به نشانی اهواز، خیابان نادری، خیابان خوانساری، بعد از چهارراه اول، بین کافی و جهانیان، پلاک ۵۵۱ پیدا میکنید.
استان خوزستان-اهواز-خیابان زند شهید خوانساری-بین کافی و جهانیان
- لشکر آباد اهواز:
محله لشکرآباد یکی از پاتوقهای محبوب علاقهمندان به فلافلهای تند است. این محله یکی از قدیمیترین محلههای اهواز محسوب میشود که از دهه هشتاد با شکلگیری مغازههای فلافلفروشی به بازار فلافل اهواز شهرت پیدا کرد.فلافل یکی از غذاهای محبوب عربی است که در جنوب و استان خوزستان خوشمزهتر از هر جای دیگر پخت و سرو میشود. اگر به شهرهای جنوبی ایران سفر کرده باشید، بعید است طعم خوش این غذای محبوب را در کنار سسهای تند جنوبی نچشیده باشید. جالب است بدانید، خود کلمه فلافل نیز بهمعنای فلفل است و به همین جهت بسیاری از مغازههای فروش این خوراکی، نام فلفل را روی مغازههای خود میگذارند. با کجارو همراه باشید تا بازار فلافل ایران و یکی از محبوبترین محلههای اهواز آشنا شوید. محله لشکرآباد که در گذشته به نام «رفیش» نیز شهرت داشت، یکی از محلات نسبتا قدیمی اهواز محسوب میشود. این محله که از دههها پیش عربنشین بوده، بافت سنتی خود را با خانههای آجری و کوچههای باریک حفظ کرده است. محله لشکرآباد در دهه ۵۰ شمسی ساکنانی از قشر متوسط جامعه داشت؛ اما در دهه ۷۰ بهتدریج شرایط آن تغییر کرد و با تغییر شرایط اقتصادی و فقیرنشین شدن اهالی، آمار ناامنی اجتماعی در این محله بالا رفت. آدرس: استان خوزستان، شهر اهواز، محله لشکرآباد، میدان دانشگاه، خیابان انوشه
استان خوزستان-شهر اهواز-محله لشکر آباد-خیابان انوشه
- بازار امام رضا اهواز:
بازار امام رضا اهواز در پنج طبقه، یکی از جاذبه های گردشگی اهواز و از بهترین مراکز خرید این شهر به شمار میرود. در این مرکز خرید مواد غذایی، انواع فرش، مبلمان، سرویس خواب، انواع پوشاک، لوازم خانه و آشپزخانه، کیف و کفش و اسباب بازی عرضه میشود. از جمله امکانات بازار امام رضا میتوان به پارکینگ، سوپرمارکت و شعب بانکهای مختلف اشاره کرد. ساعت کار بازار هر روز، از ساعت ۸ صبح تا ۱۱ شب است.
- پل هشتم اهواز:
پل هشتم اهواز که با نام پل غدیر اهواز نیز شناخته میشود، با هزار و ۱۴ متر طول، بزرگترین پل کابلی کشور است. این پل خیابان تخت سلیمان در غرب رود کارون را به خیابان زند در شرق این رودخانه وصل میکند. پایههای پل توسط کابلهایی بلند عرشه پل را بر فراز رود نگه داشتهاند. از پل هشتم اهواز که در شبها به زیبایی نورپردازی میشود، بهعنوان یکی از نمادهای جدید و جاذبه های گردشگری اهواز یاد میکنند.
- آبشار اهواز:
آبشار اهواز که با نام پل هفتم نیز شناخته میشود، از جاهای دیدنی اهواز است و طولانیترین آبشار مصنوعی خاورمیانه به حساب میآید. طول قوس خارجی آبشار ۲۰۰ متر است و قوس داخلی آن به ۱۵۰ متر میرسد. در این آبشار مصنوعی با استفاده از ۶ الکتروپمپ ۹۰۰ کیلواتی، آب رودخانه به بالای پل کشیده میشود. فواره ها از دو طرف پل، داخل رودخانه میریزند و شبها با روشن شدن فوارههای رنگی و نورپردازی فوقالعاده جلوه زیبایی به شب و پل میدهند. بازی آب و نور باعث شده است که بومیها و گردشگران پل هفتم را برای تفریح، گردش و تماشا انتخاب کنند.
خوزستان-اهواز-بلوار شهید چمران
- سیتی سنتر مهزیار:
سیتی سنتر مهزیار بزرگترین مجتمع تجاری استان خوزستان است که با ۱۱ طبقه، در منطقه زیتون اهواز قرار دارد. این مجموعه شامل دو طبقه هایپر مارکت، ۶ طبقه تجاری، دو طبقه شهربازی و یک طبقه فودکورت میشود و در بام آن نیز سفرهخانه سنتی عربی دایر است. در این مرکز خرید میتوانید لوازم مورد نیاز خود از جمله پوشاک زنانه، مردانه و بچگانه، کیف و کفش، ساعت، عینک، بدلیجات، لوازم آرایشی و بهداشتی، اسباببازی و غیره را تهیه کنید. با برخورداری از امکاناتی از قبیل ۲۲ دستگاه پله برقی، هشت دستگاه آسانسور، تهویه مطبوع، ۱۰۵ دوربین مداربسته و سامانه ضدسرقت، شهربازی سحرآمیز (با بیش از ۲۳۰ بازی و ۷۰ دستگاه)، بولینگ، بیلیارد و رستوران، این مجموعه یکی از جامعترین جاذبه های گردشگری اهواز است.
خوزستان-اهواز-زیتون کارمندی-تقاطع خیابان حجت و خیابان زمزم
- بازار امام خمینی:
بازار امام خمینی که با نامهای بازار امام و بازار شاه نیز شناخته میشود، با معماری زیبا، از بازارهای قدیمی و مکان های دیدنی اهواز به شمار میرود و از دورهی پهلوی برجای مانده است. این بازار شامل حدود ۲۵۰ مغازه میشود. با دو طبقه، طبقه اول بازار بخش فروش و طبقه دوم بخش واحدهای بازرگانی و عمدهفروشیها است. در طبقه پایین کالاهایی مانند پوشاک، لوازم منزل، ادویه، مواد غذایی، محصولات بهداشتی، ساعت و عینک عرضه میشود.
خوزستان-اهواز-خیابان امام شرقی
- پل سیاه اهواز:
پل سیاه در سال ۱۳۰۸ و همزمان با احداث راه آهن سراسری ایران ساخته شد و بعدها به دلیل رنگ سیاه بدنه و پایههای آن به پل سیاه شهرت یافت. با طول ۱۰۵۰ متر و عرض ۶ متر، این پل تقریبا در محل پل تاریخی اهواز (با نام پل شادووان و دارای قدمت ساسانی) روی رودخانه کارون احداث شد تا خط آهن بندر امام خمینی، در جنوب استان خوزستان و در ساحل خلیج فارس را به راهآهن سراسری خرمشهر ـ تهران ـ شمال وصل کند. با قدمتی که به دوره پهلوی اول برمیگردد.
- رود کارون:
رود کارون بزرگترین و طولانیترین رودخانه ایران است که بخش قابلتوجهی از آن در استان خوزستان قرار دارد. این رود یکی از نخستین سکونتگاههای مردم ایران باستان بوده است و به همین دلیل اهمیت بسیاری دارد. در طول سالیان دراز، رود کارون نقش بسزایی در گسترش کشاورزی، دامداری و گردشگری در شهرها و مناطق اطراف خود داشته است.رود کارون از شهرهای مختلف استان خوزستان عبور میکند و هریک از پلهای گوناگونی که به زیبایی روی آن ساخته شده، نماد شهرهای مختلف خوزستان است. در حال حاضر، کاهش عمق و حجم آب رودخانه کارون نگرانی بسیاری از علاقهمندان به محیط زیست را برانگیخته است. این رودخانه یکی از سرمایههای طبیعی ارزشمند ایران است که هرگونه آسیب به آن، تاثیری غیرقابلجبران بر اکوسیستم محیط اطراف و زندگی مردم خوزستان خواهد گذاشت. بخشهای مختلف رود کارون و ساحلهای آن از زیباترین جاذبه های گردشگری اهواز هستند.
- پل سفید اهواز:
در دل اهواز، رودخانه کارون جریان دارد؛ رودخانهای که بزرگترین و پرآبترین رودخانه کشور به شمار میآید و تنها رود قابل کشتیرانی ایران بوده است. در حاشیه این رود تمدنهای بزرگی شکل گرفتهاند. از زمانی که در کارون کشتیرانی میشد، چندین سال میگذرد. کارون از کوههای بختیاری سرچشمه میگیرد و آب آشامیدنی شهر را تامین میکند. پل سفید اهواز در حدفاصل میدان شهدا و خیابان فلسطین قرار دارد.
خوزستان-اهواز-حد فاصل میدان شهدا و خیابان فلسطین
- دانشگاه سه گوش اهواز:
حدود یک قرن است که اهوازیها ساختمان دانشگاه سه گوش را در کرانه کارون میبینند و درشکهها، ماشینها و چشمهای بیتفاوت یا مشتاق از کنار آن میگذرند. اما شاید کمتر کسی بداند طی این سالها چند بار نقش این بنای زیبا تغییر کرده است. این یادگار قدیمی هنوز و همچنان مانند نگینی بر انگشتر اهواز میدرخشد. تا اینکه بالاخره در سال ۱۳۳۶ به مبلغ ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان از بانک ملی ایران خریداری شد و برای مدت طولانی، دانشکده پزشکی دانشگاه جندیشاپور نام گرفت. اما داستان به همین جا پایان نیافت. ساختمان سه گوش از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۰، محل دانشسرای عالی تربیت دبیر، مرکز علوم پایه دانشگاه جندیشاپور، مرکز علمی و سمعی-بصری دانشگاه جندیشاپور و دانشکده علوم و سازمان مرکزی دانشگاه جندیشاپور بود. دانشگاه سه گوش در استان خوزستان، اهواز، خیابان موسی صدر، فلکه سه گوش قرار دارد.
استان خوزستان-اهواز-خیابان صدر-فلکه سه گوش