شهرچابهار مرکز شهرستان چابهار و جنوبی ترین شهر سیستان بلوچستان است که در نزدیکی دریای مکران و اقیانوس هند قرار دارد. کشتی های اقیانوس پیما می توانند به راحتی در اسکله این شهر پهلوگیری کنند. چابهار به دلیل موقعیت خاصی که دارد جز بنادر مهم بازرگانی کشور به حساب می آید و سرمایه گذاری های مختلفی در آن انجام شده است. این موضوع باعث شده که راههای ارتباطی آن به شهرها و کشورهای دیگر بیشتر شود. آب و هوای شهر «چابهار» همانطور که از نامش پیدا است در طول سال معتدل و بهاری است.
جنگل حرا چابهار:
جنگلهای حرا در منطقه حفاظتشده در سواحل جنوبی ایران در محدوده خیلج فارس و دریای عمان دیده میشوند که از جمله آنها میتوان به کنارههای شمالی و جنوبی جزیره قشم، جنگل نایبند استان بوشهر و بخشهایی از چابهار در استان سیستان و بلوچستان نیز اشاره کرد. این جنگلهای شگفتانگیز زیستگاه پرندگان و جانوران دریایی متعددی هستند. گونه حرا خود بهتنهایی حیرتانگیز است و میتواند با آب شور به حیات خود ادامه دهد؛ اما جنگلهای حرا شگفتانگیزتر هستند و در هنگام بالا آمدن آب دریا کاملا زیر آب میروند و در هنگام جزر، بهصورت جزیرهای ظاهر میشود. این جنگلهای از جاهای دیدنی چابهار محسوب میشوند.
آدرس: سیستان و بلوچستان، چابهار، بعد از بندر بریس، روستای گواتر، جنگل حرا گواتر
بازار چابهار:
بازار چابهار که با نامهای بازار فجر و بازار سنتی چابهار نیز شناخته میشود، از جاهای دیدنی چابهار به شمار میرود و خیابانی مملو از دکهها و دستفروشها است. در این بازار انواع صنایع دستی و محلی سیستان از جمله زریدوزی، حصیر، حنا، زیورآلات سنتی، پارچههای رنگی و داروهای گیاهی یافت میشود.
آدرس: ایران-استان سیستان و بلوچستان-چابهار-بلوار امام خمینی-خیابان خیام
درک چابهار:
درک نزدیکترین نقطه سیستان و بلوچستان به تنگه هرمز است و ساحل درک همان جایی است که اقیانوس هند و دریای عمان بههم میرسند. ساحل روستای درک علاوه بر زیبایی بینظیر و پاگیزگیاش همان جایی است که میتوانید سه نوع ساحل شنی، ماسهای و مرجانی را کنار هم ببینید. اگر از تجربه درمانهای طبیعی و سنتی لذت میبرید، از ماسههای سفید ساحل درک برای گرفتگی و دردهای عضلانی استفاده کنید. تماشای طلوع و غروب آفتاب در ساحل روستای درک از همان کارهایی است که برای همیشه در ذهنتان یک قاب ماندگار میسازد، پس حتما بازدید از آن را در برنامه خود قرار دهید.این ساحل زیبا در فاصله ۱۷۰ کیلومتری از منطقه ﺁزاد چابهار و در مسیر جاده ترانزیتی بندر کنارک به بندر جاسک قرار دارد. از ویژگیهای شگفتانگیز و خارقالعاده این ساحل، پاکیزه بودن آن است.
سواحل مکران:
سواحل مکران در امتداد دریای عمان قرار دارد و از جاذبه های گردشگری استان سیستان و بلوچستان به شمار میآید. این منطقه با داشتن سواحل صخرهای، ماسهای و مرجانی بینظیر، همچنین موقعیت عالی برای بازیهای آبی و ساحلی و از همه مهمتر آثار تاریخی و باستانی در کنار دریا، یکی از فرصتهای مناسب برای توسعه گردشگری دریایی در استان است. در کتاب تاریخی هرودوت، مورخ یونانی قرن پنجم میلادی، از سواحل مکران یاد شده است و گفته میشود که یکی از استان (ساتراپ)های ایران قلمداد میشد. حتی در نسخههای تاریخی عربی نیز از این منطقه، با نام سواحل دریای مکران یاد شده است. از آنجا که این مکان، پیشینهای طولانی و غنی دارد، نمیتوان بهطور قطعی درباره ریشه نام آن نظر داد و دیدگاهها و نظرهای مختلفی در این زمینه وجود دارد؛ از جمله اینکه آن را یکی از کلمات زبان سومری و بابلی میدانند که همریشه مگان و به معنی کرانه مگا است و برخی کلمه مگا را هممعنی قایقران ترجمه میکنند. سواحل مکران در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و تنها بندر اقیانوسی کشورمان، یعنی چابهار، در آن واقع شده است.
آدرس:ایران-استان سیستان و بلوچستان-چابهار-سواحل مکران
موزه محلی چابهار:
موزه محلی چابهار که با نام موزه چابهار نیز شناخته میشود، از جاهای دیدنی چابهار به شمار میرود و اکنون در ساختمان قدیمی فرمانداری چابهار که از دوران قاجار بهجا مانده، دایر است. برخی از بخشهای موزه شامل دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی، دوران معاصر، بخش مردمشناسی و کتابخانه میشود. علاوه بر اینها، در موزه میتوان تابلوهایی از گیاهان دریایی خلیج فارس و دریای عمان، پرندگان آبزی و کنارآبزی خلیج فارس و دریای عمان و تابلوهایی از دیگر جانوران آبزی منطقه را مشاهده کرد.
أدرس: ایران-استان سیستان و بلوچستان-چابهار
سواحل جزیره لارک :
سواحل جزیره لارک، بیتردید یکی از سواحل زیبا خلیج فارس محسوب میشوند. این سواحل با شنهای سفید و آبهای آبی و شفافی که دارد، تجربهای دلپذیر و آرامشبخش را برای گردشگران فراهم میکنند. سواحل لارک شامل سواحل مرجانی و ساحل پلانکتونی است که مکانی عالی برای تفریحات دریایی مثل شنا و غواصی و تماشا دریا درخشان در شب به دلیل وجود پلانکتونها هستند. بیتردید، سفر به سواحل جزیره لارک تجربهای بینظیر و لذتبخش در محیط دریایی بهویژه در فصل پاییز و زمستان را برای گردشگران فراهم میکند.
کوه های مریخی چابهار:
کوههای مریخی چابهار که با نام کوههای مینیاتوری نیز شهرت دارد، از جاذبه های گردشگری استان سیستان و بلوچستان است و بخشی از طبیعت زیبای شهر همیشه بهاری چابهار محسوب میشود. متاسفانه این جاذبه طبیعی چندان مورد توجه واقع نشده و متاسفانه تاکنون اقدام مهمی برای ثبت این اثر طبیعی بهعنوان یک ژئوپارک ملی در سطح جهان صورت نگرفته است. امیدواریم این اتفاق در آیندهای نزدیک به وقوع بپیوندد. کوههای مریخی چابهار از نوع رسوبی هستند و طبق نظر کارشناسان در گذشتههای دور زیر تلی از خاک مدفون بودهاند که بر اثر گذشت زمان و بارش بارانهای موسمی از زیر خاک سر برآوردهاند. فرآیندهای تکتونیکی بهدلیل فرورانش پوسته عمان به زیر مکران و فرسایش آبی و بادی از جمله مهمترین دلایل شکلگیری این کوهها بودهاند. شیارهای ریز و یکدستی روی کوهها، سبب شدهاند تا نام مینیاتوری به خود بگیرند و جلوهای به واقع فرازمینی داشته باشند. وههای مریخی چابهار در استان سیستان و بلوچستان، ۵۰ کیلومتری چابهار، جاده چابهار گواتر قرار دارد.
آدرس: ایران-استان سیستان و بلوچستان-۴۰ تا ۵۰ کیلومتری شهرستان چابهار
تالاب لیپار چابهار:
تالابها یکی از شاهکارها و گنجینههای طبیعت هستند و نقش بسزایی در تعدیل آبوهوا، جلوگیری از انتشار گردوغبار و جذب گردشگر برای منطقه دارند. این پدیدههای طبیعی و گاه مصنوعی، زیستگاه امن بسیاری از گیاهان و جانوران محسوب میشوند. تالاب لیپار یا دریاچه صورتی یکی از تالابهای ایران و از جاهای دیدنی چابهار است. تالاب لیپار یکی از مشهورترین تالاب های ایران است. این جاذبه منحصربهفرد در کرانه دریای عمان، شرق چابهار، در جاده ساحلی چابهار به گواتر و کنار روستای لیپار قرار دارد. روستای لیپار از توابع بخش مرکزی شهرستان چابهار محسوب میشود. تالاب لیپار که در تنگهای صخرهای و مشرف به درهای زیبا شکل گرفته است، با رنگ خاص، نظرها را به خود جلب میکند و بهعنوان عروس چابهار شناخته میشود. تالاب لیپار از ایستا شدن آب اقیانوس عمان در میان دو کوه به وجود آمده و سبب تشکیل اکوسیستم منحصربهفردی شده است. این تالاب با ظاهر زیبا و فریبنده، یکی از شورترین آبهای جهان را دارد. گستره و رنگ این تالاب به فراخور شرایط محیطی در زمانهای مختلف تغییر میکند. دلیل اصلی شهرت و محبوبیت تالاب لیپار چابهار رنگ صورتی مایل به سرخ آن است. این رنگ در نتیجه ترکیب شوری بالای آب دریاچه با نوعی از جلبکها حاصل می شود؛ جلبک «دونالیلا سالینا» (Dunaliella salina) که تحمل شوری زیادی دارد در آب این دریاچه رشد میکند و در تماس با دستهای از باکتریها به نام «هالوباکتری» (halobacteria) منجر به تولید کاروتنوئید (رنگدانه) صورتی میشود. بهطور کلی، عوامل گوناگونی در فراهمشدن شرایط مناسب برای تشکیل دریاچههای صورتی نقش دارند؛ آبوهوا، جنس خاک بستر دریاچه و میزان شوری آب از عواملی هستند که محیط مناسب رشد این نوع جبلک و زیست اینگونه از باکتری را فراهم میکنند. ازدیاد بیرویه گروهی از جلبکها در یک محیط آبی، «کشند سرخ» یا «آبسرخه» (Red Tide) نام دارد که در طی آن، رشد این جلبکها افزایش یافته و با ترشح سم، منجر به کمبود شدید اکسیژن ماهیها و دیگر آبزیان منطقه و در نهایت خفگی و مرگ آنها میشوند. بر خلاف ظاهر زیبای پدیده کشند سرخ که سرختر شدن آب و جذب گردشگران به تالابهای صورتی مانند «لیپار» میشود، این پدیده تاکنون در دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان خسارات زیادی به ماهیگیران زده است.
آدرس: ایران-استان سیستان و بلوچستان-چابهار
قلعه تیس(قلعه پرتغالی ها چابهار):
قلعه تیس که با نام قلعه پرتغالیها نیز شناخته میشود، با قدمت بیش از دو هزار سال، از جاهای دیدنی چابهار به شمار میرود و در دهانه خلیج چابهار و بر فراز تپهای مشرف به جاده چابهار-تیس جای گرفته است. با ابعاد ۲۴ متر در ۹۵ متر، مصالح به کار رفته در ساخت قلعه، آجر، سنگ و گچ محسوب میشوند. در ورودی قلعه در بخش شرقی قرار دارد و هشتی بزرگ با اتاقهای بسیار و ایوانهای خصوصی از ویژگیهای معماری آن هستند. هشتی که شباهت بسیاری به کاروانسراهای شاه عباسی دارد، در زمان شاه سلیمان صفوی ساخته شده است.
آدرس:ایران-استان سیستان و بلوچستان-ده کیلومتری چابهار